Victus medical - odborné výživové poradenství

VICTUS medical - zdravotnické zařízení poskytující odborné výživové poradenství. www.victus.cz. Naštivte on-line poradnu výživového poradce na www.victus.cz/poradna

Co je jo-jo efekt

Ačkoliv zažité mýty tvrdí něco jiného, jo-jo efekt nemá nic společného s rychlostí nebo formou dietního režimu, díky kterému zhubnete. Zažitá ne-pravda totiž je rychle zhubnout = rychle přibrat, nebo-li rychle zhubnout = jo-jo efekt. Není to pravda (ačkoliv většina veřejnosti i lékařů si to myslí).

Co tedy je jo-jo efekt?
Jo-jo efekt je opětovné přibrání hmotnosti po prodělané redukci hmotnosti. Opětovné přibrání je zpravidla větší než byla původní redukce hmotnosti. 

S tím souvisí jedna zajímavost. Při běžné redukci hmotnosti dochází, zjednodušeně řečeno, k "vypuštění" tuku z tukových buněk, tukové buňky tedy nezmizí. Při rychlém nabírání hmotnosti nedochází pouze k opětovnému "napuštění" tukových buněk tukem, ale především ke tvorbě nových buněk a tím ke zvyšování tukových zásob v těle.

Kdy dochází k jo-jo efektu.
K jo-jo efektu dochází zpravidla tehdy kdy se člověk po prodělané redukci hmotnosti rychle (okamžitě) vrátí k původnímu nezdravému způsobu stravování. Nezdravým způsobem stravování myslím nejenom množství, ale i kvalitu a skladbu stravy.
Naše tělo je zvyklé dělat si zásoby tzv. na horší časy. Pokud tedy držíte dietu (omezujete příjem potravin - energie), Vaše tělo považuje takové období za období chudoby (dříve srovnatelné třeba se zimním obdobím). Jakmile začnete po prodělané redukci rychle "normálně" jíst, tělo si okamžitě začne dělat zásoby na příští "období chudoby" (nebo na zimu).
Jedná se o pozůstatek z minulosti, který máme geneticky zakódovaný v našem těle. Všimněte si, že v teplejších krajích je mnohem méně lidí s obezitou, to je částečně způsobeno také tím, že v dřívějších dobách zde byla celoroční úroda - hojnost a tedy tělo nemělo důvod vytvářet zásoby. Dnes máme celoročně hojnost všeho co chceme - tak tloustneme.
Existují názory, že díky tomu, že máme celoročně dostatek potravin, je možné, že budoucí generace nebudou tolik náchylné k obezitě - uvidíme.

Jak předejít jo-jo efektu.
Obecně je odpověď celkem jednoduchá. Zatěžovat své tělo po redukci váhy pomalu a postupně zvýšeným příjmem potravin. Tak si tělo lépe zvykne a nemá důvod dělat zásoby. Je to trochu složitější a specifické podle druhu diety. Čtěte dál náš blog a dozvíte se, jistě mnohem více.

Žádné komentáře:

Okomentovat